Адвокатите на бившия президент на САЩ и фаворит на републиканците за

...
Адвокатите на бившия президент на САЩ и фаворит на републиканците за
Коментари Харесай

Тръмп иска Върховният съд да го пусне на изборите в Колорадо

Адвокатите на някогашния президент на САЩ и любимец на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп в четвъртък призоваха Върховния съд на Съединени американски щати да анулира правосъдно решение, дисквалифициращо клиента им от първичните избори в щата Колорадо, оповестява " Ройтерс ".

Забраната за Тръмп цитираше 14-та корекция на Конституцията на САЩ - за подбуждане на протест против страната, което е остаряла законодателна процедура, неизползвана след Гражданската война.

Съдиите са насрочили изслушвания по делото за 8 февруари.

Подобни каузи са в ход в доста щати. В щата Мейн оповестиха отсрочване на делото, до момента в който Върховният съд реши. Тръмп към този момент апелира решението на този щат за дисквалификация. 

Съдилищата в Мичиган и Минесота взеха решение, че Тръмп може да остане в бюлетината за републиканските първоначални избори в тези щати, но отхвърлиха неотложно да решат дали дава отговор на изискванията му за изборите през ноември 2024 година

Според юристите на Тръмп, разпоредбата на 14-та корекция не се отнася за президентите, въпросът за президентската избираемост е непокътнат за Конгреса и самият Тръмп не е взел участие в протест.

Първичните избори на републиканците в Колорадо са планувани за 5 март.

Ищците - шестима консервативни републиканци или самостоятелни гласоподаватели в Колорадо - оспориха допустимостта на Тръмп да се кандидатира за служба. Те имат време до 31 януари да отговорят на последните дейности на правния екип.

Тръмп също е изправен пред наказателни обвинявания в два случая, свързани с напъните му да анулира резултатите от изборите през 2020 година

Ищците от Колорадо подчертаха констатациите на по-долната инстанция, че умишленото " активизиране, подстрекателство и поощряване " от страна на Тръмп на въоръжена навалица да нападна Капитолия дава отговор на правното определение в раздел 3. " Тази офанзива е " въстание " против Конституцията по всеки стандарт ", споделиха те в правни документи.

Хиляди щурмуваха Капитолия в несполучлив опит да попречат на Конгреса да удостовери успеха на Байдън над Тръмп през 2020 година

Въпреки всички правни проблеми, той към момента е любимец на републиканците и завоюва първичните избори в щата Айова.

По всички обвинявания за делата против него той се разгласи за почтен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР